GISTNANDE: 9 Dagar

English version here>>

Jag blev inbjuden till Art-In-Residence och till att ställa ut på Pikisaari Biennale 2024 i Uleåborg Finland, med verket ”Gistnande”.

Jag tog med mig det gamla nätet ”Gistnande” från 2021 och projektet Havet Som Omger Oss. Sverige och Finlands skärgårdar har mycket gemensamt med varandra, vi är grannar och Östersjön är vårt gemensamma hav.
Det fanns en önskan om att ha ett process- och deltagarbaserat verk under Biennalen. Jag började redan den 7 augusti och bjöd in alla som ville att knyta nät tillsammans med mig kl 15-17 varje dag i 9 dagar. Den 15 augusti var det vernissage och verket tog då sin slutgiltiga form.
Nu hänger de båda näten; ett knutet i Sverige på Rådmansö i Stockholm skärgård och ett i Uleåborg på andra sidan Östersjön,
tom 8 september då Biennalen är slut.

Även denna gång pratade vi fiskeminnen och sörjde att det inte finns fisk i havet längre pga överfiske och föroreningar. Många här hade minnen av att gista nät tillsammans med sina fäder. Främsta matfisken var sik, men även öring och lake. I Finland finns fortfarande ett bra fiske i insjöarna, flera vittnade om att fiska med garn under isen på vintern, vilket låter både spännande och svårt!

GISTNANDE 2024 final work.

Jag hade tagit med det gamla nätet från projektet ”Havet Som Omger Oss” och hängt upp det bredvid den nya gistvallen.

Pikisaari Konepajanpuisto är en sån vacker plats, centralt belägen och därför väldigt flitigt besökt av Uleåborgs invånare, jag blev verkligen förälskad i platsen och människorna där.

GISTNANDE 2022:

Dag 1:9

Vi har precis startat det första nätet och gjort ett varv med knutar
Konstnären Sophie Tiller som är den andra utställaren på Pikisaari Biennalen är med och knyter. På bilden syns också Keijo Laitala som fotograferade hela processen till Art Hub Pikisaari.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *