Strömmar

Konstnärlig ljusgestaltning av fasad och loftgångar på Industrigatan 13 och 17 i Uppsala. Foto © CJ Erikson 2020.

Beskrivning av projektet:
Ljusgestaltning av fasad genom färgmodifierat ljus i entrébelysningar till varje lägenhet, samt LED-neon-gestaltningar på tegelfasaden i östra och västra hörnet på huset med färgväxlande programmerat ljus. Fasaden är 65 meter lång och 26 meter hög. Vid varje port finns LED-neon på fasaden, dessa har karaktärer av vattenvirvlar och strömmar som bryter av mot fasadens långa loftgångar och arkitektoniska element av mer sträng karaktär. En lekfull påminnelse om närheten till naturen och vatten som strömmar förbi alldeles nära, i form av Fyrisån.

Armaturerna vid lägenhetsentréerna har alla försetts med ett individuellt handmålat glas, varje loftgång har 6 entréer som lyser upp i ett varierat sken av gul-orange, rosa-rött ljus. Tillsammans med sin varma färgton är tanken att de ska ge välkomnande blickpunkter och perspektiv i de annars långa och monotona loftgångarna.

Beskrivning av konstnärens intension:
Strömmar är en ljusgestaltning i kvarteret Åsikten1 som ligger nära Fyrisån i Uppsala. Jag har tagit fasta på den lekfullhet och naturnära fantasi som finns i vatten som strömmar några meter bort i ån. Fastigheten är som ett fartyg i natten eller skymningen, den fasta belysningen i loftgångarna lyser som lanternor med sina unika variationer av orange/ rosa/ rött.

Foto © CJ Erikson 2020.